• Συμβουλή Ευτυχίας 3: Μείωσε τις διαμάχες σου

  Μην αναλώνεσαι σε διενέξεις, τσακωμούς και διαφωνίες που δεν καταλήγουν πουθενά. Κάποιες φορές είναι προτιμότερο να απέχεις από όλα αυτά αντί να εμπλακείς απλά και μόνο για να εκτονώσεις παροδικά αρνητικά συναισθήματα. Οι διαρκείς καυγάδες φθείρουν την σχέση σου με τον άλλον και αναπαράγουν έναν φαύλο κύκλο, όπου ο θυμός καταληγει σε θυμό. Αν πάλι προτιμάς να εκφράσεις την αντίθεση σου με κάτι κάντο πιο δημιουργικά:
  • Αντί να επισημαίνεις διαρκώς αυτά που σε ενοχλούν στον άλλον, πρότεινε του συγκεκριμένες αλλαγές που θα σε βοηθούσαν
  • Αντί να κατηγορείς τον άλλον, εξήγησε το πως σε κάνει να νιώθεις η συμπεριφορά του. 
  • Βέβαια, οι τρόποι αυτοί συμπεριφοράς δεν εγγυόνται ότι θα αλλάξει αυτός που έχεις απέναντι σου. Είναι λιγότερο πιθανό όμως να αντιδράσει ο άλλος αρνητικά και να καταλήξει η συζήτηση σε καυγά.
  Επέλεξε που έχει νόημα να διαμαρτυρηθείς αλλά διάλεξε εσύ τον τρόπο της διαμαρτυρίας. Μην συμπαρασύρεσαι από το ύφος και την διάθεση αυτού που έχεις απέναντι σου. Μην υιοθετείς το συναίσθημα του. Αν παρασυρθείς στο θυμό και στην πικρία, θα τα κρατάς μαζί σου ακόμα και μετά τη λήξη του καυγά και θα πρέπει να βρεις εσύ ένα τρόπο να τα ξεφορτοθείς. 

  Θυμήσου ότι έχεις πάντα την επιλογή του να μην εμπλακείς σε μια διένεξη ακόμα και αν ο άλλος σε προσκαλεί ανοιχτά. Είναι δική σου ευθύνη να διαφυλάξεις την συναισθηματική σου κατάσταση και να την κρατήσεις εκεί που εσύ επιλέγεις.


  Η ευτυχία μας εξαρτάται από το πως αισθανόμαστε κάθε μέρα και για το μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Λοιπόν τι λές, αξίζει τον κόπο;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου