• Ευτυχία: Προσωπική Υπόθεση;

  Η αναγνωστική μου τάση με ώθησε τελευταία σε βιβλία που πραγματεύονται το θέμα της ευτυχίας. Είμαστε χαρούμενοι; Πως μπορούμε να βελτιώσουμε την διάθεση μας, να απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή και την καθημερινότητα μας; Το ερώτημα είναι θεωρητικό. Η απάντηση του όμως είναι προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας.
  Αφορμή για αυτή την αναζήτηση στάθηκε η αυξανόμενη τάση που παρατηρώ να συζητάμε πλέον μόνο για τα προβλήματα μας, για αυτά που μας στεναχωρούν, που μας προβληματίζουν, για το αβέβαιο μέλλον που μας περιμένει. Και ενώ κατανοώ τις συνθήκες και τους λόγους που μας ωθούν σε αυτές τις συζητήσεις, κάτι μέσα μου επαναστατεί. Εντάξει όλα αυτά, αλλά εγώ θέλω να είμαι χαρούμενη. Αν πρέπει να ζήσω με λιγότερα θέλω να ζω χαρούμενη με λιγότερα. Μπορώ να στερηθώ χρήματα, υλικά αγαθά αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στερηθώ και την ευτυχία μου;
  Αυτό στο οποίο κατέληξα είναι πως η ευτυχία είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα προσωπιικών επιλογών και στάση ζωής. Για να γίνεις πιο ευτυχισμένος πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό. Για να κάνεις κάτι για αυτό πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να βρεις τι θα σε έκανε πιο ευτυχισμένο. Τι απολαμβάνεις να κάνεις; Υπάρχουν πράγματα που φωτίζουν την ψυχή μας, που μας κάνουν να χαμογελάμε και δεν κοστίζουν τίποτα.
  Έχω διαβάσει αρκετά κλισέ, ορισμούς, εκφράσεις ανθρώπων του πνεύματος για το τι είναι η ευτυχία. Με μερικά συμφωνώ και με μερικά όχι. Οι θεωρητικές τοποθετήσεις είναι ωραίες, η πραγματικότητα όμως είναι μερικές φορές σκληρή. Θα πρέπει να διευκρινήσω ίσως πως είναι απαραίτητο να μπορεί κάποιος να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες σε τροφή και στέγαση για να έχει νόημα και η συζήτηση περί ευτυχίας.
  Η αλήθεια είναι πως κάθε μέρα έχουμε στο μυαλό μας μια λίστα με υποχρεώσεις. Πράγματα που πρέπει να κάνουμε μέσα στη μέρα. Αλήθεια, πόσες φορές σκεφτόμαστε: "Τι θα μου άρεσε να κάνω σήμερα;" αντί "Τι πρέπει να κάνω σήμερα". Επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της άποψης πως δεν χρειάζονται τραγικές αλλαγές για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι. Είναι τα μικρά πράγματα που παραβλέπουμε στην καθημερινότητα μας, εκείνα που μας γεμίζουν με στιγμές ευτυχίας.

  Λοιπόν, τι σε κάνει εσένα ευτυχισμένο;


  Προτείνόμενα βιβλία:
  Μαθήματα Ευτυχίας, Γκρέτσεν Ρούμπιν, Εκδόσεις Πατάκη
  Αναζητώντας την Ευτυχία, Ντάνιελ Γκίλμπερτ, Εκδόσεις Κάτοπτρο
  Ο δρόμος της Ευτυχίας, Χόρχε Μπουκάι, Εκδόσεις Opera0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου