• Μακροχρόνιες Σχέσεις: Τα 12 κλειδιά της Ευτυχίας
  Ο έρωτας είναι κάτι που πολύ έχει ερευνηθεί και λίγο έχει εξηγηθεί. Ίσως γιατί δεν μπορείς να τον μελετήσεις στα εργαστήρια και στα ακαδημαϊκά έδρανα αλλά μόνο εκεί που ανθίζει: στην ίδια την ζωή.
  Έρευνα που διεξήχθη από τον ψυχολόγο Daniel OLeary και την επιστημονική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο Stony Brook κατέγραψε τα στοιχεία εκείνα που κρατάνε ενωμένους και ακόμα ερωτευμένους ανθρώπους μου συμβιούν σε μακροχρόνιες σχέσεις δεκαετίας και άνω.

  Τα 12 κλειδιά της ευτυχίας σε μια μακροχρόνια σχέση, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα είναι τα εξής:

  1. Να σκέφτεσαι θετικά για τον σύντροφο σου        
  Αυτό συνεπάγεται ότι επικεντρώνεσαι στα θετικά στοιχεία του συντρόφου σου και όχι στα αρνητικά. Η επίμονη ενασχόληση με τα ελαττώματα του να υπερμεγενθύνει στα μάτια σου και τον κάνει να φαίνεται χειρότερος από ότι πραγματικά είναι. 

  1. Να σκέφτεσαι τον σύντροφο σου όταν είστε χώρια
  Χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει διαρκώς να τον έχεις στο μυαλό σου, το να τον σκέφτεσαι κάποιες στιγμές είναι θετική ένδειξη στην σχέση σας 

  1. Δυσκολία να συγκεντρωθείς σε άλλα πράγματα όταν σκέφτεσαι τον           σύντροφο σου
  Αν μπορείς να παραγκωνίζεις εύκολα τις σκέψεις σου για το σύντροφο σου, σημαίνει ότι δεν καταλαμβάνει μικρό μερίδιο στην γνωστική σου σφαίρα. 
   
  1. Να απολαμβάνετε νέες και προκλητικές εμπειρίες
  Τα ετερώνυμα έλκονται όσον αφορά στα προσωπικά ενδιαφέροντα και τα χόμπι. Το να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί βιώνοντας νέες εμπειρίες ενισχύει τα θετικά συναισθήματα της σχέσης. 

  1.  Να περνάτε χρόνο μαζί
  Αν αγαπάς κάποιον θες να περνάς χρόνο μαζί του και όσο περνάς χρόνο μαζί του, τόσο περισσότερο τον αγαπάς. 

  1. Έκφραση συναισθήματος  
  Το να δείχνουμε τα συναισθήματα μας είναι εξίσου σημαντικό με το να έχουμε συναισθήματα. Δεν χρειάζονται μεγαλειώδεις εκφράσεις αγάπης. Ένας άγγιγμα, ένα χάδι, είναι πολλές φορές αρκετό. 

  1. Η σεξουαλική επιθυμία    
  Οι συμμετέχοντες στην συγκεκριμένη έρευνα ανέφεραν πως όταν ο σύντροφος τους τους αγγίζει νιώθουν το σώμα τους να ανταποκρίνεται. Ο συντονισμός αυτός, είναι σημαντικός για να κρατηθεί ζωντανή μια σεξουαλική σχέση 

  1. Η ερωτική συνεύρεση   
  Δεν είναι άξιο απορίας πως η πιο άμεση έκφραση του έρωτα είναι η συνεύρεση. Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν πως τα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα στη σχέση τους, αγαπούν τον σύντροφο τους και έχουν συχνή σεξουαλική επαφή. 

  1. Γενικό αίσθημα Ευτυχίας    
  Οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι από τη ζωή τους έχουν δυνατότερα συναισθήματα αγάπης προς τον σύντροφο τους. Δεν είναι εύκολο ωστόσο να προσδιορίσουμε από την έρευνα αν οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι γενικότερα επειδή είναι ερωτευμένοι ή το αντίστροφο. 

  1. Να θες να ξέρεις συνέχεια που βρίσκεται ο σύντροφος σου 
  Αυτό φαίνεται να έχει περισσότερο ισχύ για τους άνδρες, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Και αν και δεν ακούγεται και πολύ θετικό, σκεφτείτε απλά ότι ταιριάζει με το Ν 2 «Να σκέφτεσαι τον σύντροφο σου όταν είστε χώρια»

  1. Να σκέφτεσαι έμμονα τον σύντροφο σου   
  Το να έχεις μια ελαφριά εμμονή με τον σύντροφο σου φαίνεται να είναι ένας θετικός δείκτης για τη σχέση, τουλάχιστον για τις γυναίκες. Οι γυναίκες της εν λόγω έρευνας δεν ήθελαν να ξέρουν οπωσδήποτε που βρίσκεται ο σύντροφος τους ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο ήταν πολύ πιθανό να τον σκέφτονται επίμονα

  1. Το πάθος για τη ζωή   
  Οι άνθρωποι που ζουν τη ζωή τους με πάθος φαίνεται να μεταφέρουν αυτά τα δυνατά συναισθήματα και στην ερωτική τους ζωή. Αν θέλετε η σχέση σας να έχει πάθος, αντιμετωπίστε με ενθουσιασμό και όρεξη και τις υπόλοιπες δραστηριότητες σας. Ο εγκέφαλος αντιδρά παρόμοια τόσο στον έρωτα όσο και στην ενθουσιώδη ενασχόληση με άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Αυτό στην έρευνα φαίνεται να ισχύει περισσότερο για τους άνδρες.  


  Ελεύθερη απόδοση από το πρωτότυπο: 

  Επιστημονική πηγή
  O’Leary, K., Acevedo, B. P., Aron, A., Huddy, L., & Mashek, D. (2012). Is long-term love more than a rare phenomenon? If so, what are its correlates?. Social Psychological and Personality Science, 3(2), 241-249. doi:10.1177/1948550611417015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου