• Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων


  κατάθλιψη Χριστούγεννα
  Η περίοδος των Χριστουγέννων για τους περισσότερους φαντάζει ως μια ιδανική ευκαιρία για χαλάρωση, ανεμελιά αλλά και μια αφορμή για να συσφίξουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο  στην οικογένεια τους. Υπάρχει ωστόσο μια μερίδα ανθρώπων που στην προοπτική των Χριστουγέννων διακατέχονται από έντονο άγχος και καταθλιπτική διάθεση. Δεν είναι οι γιορτές αυτές καθ’ αυτές αυτό που συνήθως τους προβληματίζει αλλά το πώς επιβάλλεται να βιώνονται στην σύγχρονη δυτική κοινωνία. Πλησιάζοντας οι γιορτές αρχίζει το καταναλωτικό πανηγύρι. Κατακλυζόμαστε από πλήθος διαφημίσεων για το τι πρέπει να φορέσουμε, που πρέπει να διασκεδάσουμε, τι δώρα να αγοράσουμε και το πόσο χαρούμενοι θα πρέπει να είμαστε. Θεωρείται δεδομένο πως ο χρόνος αυτός ανήκει στην οικογένεια και πως οφείλουμε να περάσουμε χρόνο με τα συγγενικά μας πρόσωπα τον οποίο θα απολαύσουμε αμφότεροι.
  Η αλήθεια είναι όμως πως οι προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις δεν παύουν να υφίστανται επειδή πλησιάζουν οι γιορτές και θα συνεχίσουν να είναι προβληματικές ακόμα και μετά το πέρας των γιορτών. Για κάποιους ανθρώπους, η έλλειψη υποστηρικτικού δικτύου κατά την περίοδο των γιορτών σε συνδυασμό με την κοινωνικά επιβεβλημένη νόρμα για «μέρες αγάπης» δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

  Κλείστε την τηλεόραση. Αν η εορταστική διάθεση που επικρατεί στα τηλεοπτικά κανάλια σας κάνει να αισθάνεστε ακόμη πιο άσχημα για τον τρόπο που βιώνετε εσείς τις γιορτές, κλείστε την τηλεόραση. Απασχολείστε τον εαυτό σας με άλλα μέσα (ακούστε μουσική, δείτε ταινίες της επιλογής σας).

  Επιλέξτε τις συναντήσεις σας. Για πολλούς ανθρώπους η προοπτική μιας υποχρεωτικής επίσκεψης σε φίλους, συγγενείς κοκ είναι ένα βάσανο. Αισθάνονται αναγκασμένοι να υποκύψουν σε τέτοιου τύπου κοινωνικές υποχρεώσεις, τις οποίες και δεν απολαμβάνουν αλλά και λειτουργούν επιβαρυντικά στην ήδη πεσμένη ψυχολογική τους διάθεση. Επιδιώξτε συναντήσεις και επαφές με γνώμονα την ευχαρίστηση που θα αποκομίσετε από αυτές, άλλωστε στόχος είναι να περάσετε καλά.

  Προγραμματίστε μια εκδρομή. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια οργανωμένη εκδρομή τις ημέρες των γιορτών, προκειμένου να ξεφύγετε από την καθημερινότητα αλλά και να αλλάξετε εικόνες και παραστάσεις. Σε όλα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία θα βρείτε εκδρομές αυτές τις μέρες του χρόνου. Δείτε το σαν μια αφορμή να γνωρίσετε καινούριους ανθρώπους και καινούρια μέρη, να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε.  

  Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας. Σκεφτείτε κάτι που θα θέλατε πάρα πολύ αλλά πάντα αναβάλετε την αγορά του. Είτε γιατί το θεωρείτε πολυτέλεια, είτε γιατί βάζετε μπροστά πάντα άλλες προτεραιότητες. Κάντε μια προσεκτική εκτίμηση των αναγκών σας και αγοράστε το για τον εαυτό σας. Αντί να επιδίδεστε σε έναν άνευ ουσίας καταναλωτισμό, προκειμένου να αισθανθείτε καλύτερα, κάντε μια στοχευμένη αγορά που δεν θα την μετανιώσετε την επόμενη μέρα. 


  Προγραμματίστε την ημέρα σας. Η έλλειψη προγραμματισμού, η έξοδος από την ρουτίνα λειτουργεί για πολλούς ανθρώπους ψυχοπιεστικά. Αισθάνονται ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τον χρόνο που έχουν, αφού τίποτα από τα συνηθισμένα δεν τους ευχαριστεί. Αν στις γιορτές βρίσκεστε αντιμέτωποι με περισσότερο ελεύθερο χρόνο από όσο θα θέλατε, σκεφτείτε τρόπους για να τον αξιοποίησετε δημιουργικά. Προγραμματίστε εργασίες που θα θέλατε να κάνετε – ακόμα και αν δεν ταιριάζουν στο κλίμα των ημερών – και αφιερώστε το χρόνο σας εκεί που πραγματικά επιθυμείτε και έχετε ανάγκη.

  Αποβάλετε τις αρνητικές σας σκέψεις. Είναι αλήθεια πως μεγάλο μέρος τις δυσαρέσκειας μας στις γιορτές αναζωπυρώνεται από τον τρόπο που σκεφτόμαστε για αυτές. «Πάλι χάλια θα περάσω», «Όπου και να πάω θα γίνεται χαμός», «Δεν έχω όρεξη να δω τις θείες μου» κτλ. Η λίστα με τις αρνητικές σκέψεις μπορεί να είναι ατελείωτη. Κάντε ένα ξεκαθάρισμα: Μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτές; Να αρνηθείτε προσκλήσεις να προγραμματίσετε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, να σκεφτείτε από πριν τρόπους να περάσετε καλά. Μην προδικάζετε το αποτέλεσμα. Αν πιστεύετε ότι θα περάσετε χάλια και δεν κάνετε τίποτα για αυτό, τότε θα περάσετε χάλια. Αν αλλάξετε όμως τις συνήθειες σας και κινηθείτε διαφορετικά, μπορεί αυτές οι γιορτές να σας εκπλήξουν. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου