• Οι θεραπευόμενοι προτείνουν


  Το βιβλίο έχει δύναμη. Την δύναμη να σε διασκεδάσει, να σε προβληματίσει, να σε συγκινήσει ακόμα και να σε θεραπεύσει. Συχνά εμείς οι θεραπευτές αναζητούμε στα βιβλία την επιστημονική γνώση και τις πρακτικές που θα μας βοηθήσουν στην δουλειά μας και θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε περισσότερο διευκολυντικά προς τους θεραπευόμενους μας. Αλλά και οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι αναζητούν τη γνώση στο βιβλίο. Μια γνώση που θα τους επιτρέψει να καταλάβουν και να διαχειριστούν καλύτερα τις προβληματικές καταστάσεις στη ζωή τους.  Μια γνώση που θα τους επιτρέψει να προσεγγίσουν τις δυσκολίες τους με άλλη ματιά και που θα παράγει αισιόδοξες οπτικές και λύσεις.
  Οι θεραπεύομενοι έχουν δύναμη. Την δύναμη να διδάξουν σε εμάς τους θεραπευτές μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες, τις επιλογές τους και τις αλλαγές τους. Την δύναμη να μας διδάξουν πώς μπορούμε να βελτιωθούμε, να εξελιχθούμε να αλλάξουμε, να βρούμε στηρίγματα και να ανακαλύψουμε εσωτερικές δυνάμεις και δυνατότητες.
  Συμμεριζόμενοι λοιπόν την αγάπη μου για τα βιβλία, πολλοί θεραπευόμενοι μου, μου προτείνουν βιβλία που έχουν διαβάσει στην προσπάθεια να βρουν εξηγήσεις, απαντήσεις, λύσεις στα ψυχικά και διαπροσωπικά τους προβλήματα. Εκτιμώ ιδιαίτερα την πηγή αυτή γνώσης που μοιράζονται μαζί μου και επειδή η άποψη τους για το τι τους βοηθάει είναι σεβαστή, θεωρώ χρέος μου να την μοιραστώ μαζί σας.
  Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για όλα αυτά που μου διδάσκετε καθημερινά.


  Να σου πω μια ιστορία – Χόρχε Μπουκάι
  Ο Ντεμιάν είναι ένας ανήσυχος νεαρός φοιτητής που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Οι αναζητήσεις του τον κατευθύνουν στον «Χοντρό», έναν πολύ ιδιόρρυθμο ψυχαναλυτή που τον βοηθά να αντιμετωπίσει τη ζωή και να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν τρόπο πολύ πρωτότυπο: σε κάθε συνάντηση, του διηγείται από μία ιστορία, κλασική ή μοντέρνα, «ανατολίτικη» ή «δυτικότροπη», που πηγάζει από τη λαϊκή προφορική παράδοση ή απευθείας από τη φαντασία του «Χοντρού». Οι ιστορίες αρχίζουν να λειτουργούν ως παραβολές, και ο Ντεμιάν κατασιγάζει τις αγωνίες και τις ανασφάλειές του, ωριμάζοντας μάλλον, παρά βρίσκοντας «έτοιμες λύσεις» και «συνταγές ευτυχίας»... Οι σχέσεις μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου δεν είναι —ούτε αυτές— συμβατικές και αναμενόμενες. Καβγάδες, διαφωνίες, συμπάθεια, αντιπάθεια, μίσος και αγάπη αφήνονται ελεύθερα να εκφραστούν, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δύο μοναδικούς λογοτεχνικούς ήρωες με σάρκα και οστά, προσφιλείς και οικείους στον αναγνώστη. Καμία σχέση εδώ με το στερεότυπο του ψυχαναλυτικού ντιβανιού και του οριζοντιωμένου πάσχοντος. Ο διάλογος και η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, διανθισμένος με εξαιρετικές αφηγήσεις ιστοριών, τοποθετούν το Να σου πω μια ιστορία στην κατηγορία των λογοτεχνικών βιβλίων, ασχέτως εάν, παγκοσμίως, τοποθετείται κάτω από την ετικέττα: «Βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβοήθειας».
  Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

  Οι ιστορίες έχουν δύναμη. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι ιστορίες, μύθοι, παραβολές μετέφεραν από γενιά σε γενιά τη γνώση. Η αφήγηση χρησιμοποιείται συχνά για θεραπευτικούς και συμβουλευτικούς σκοπούς. Ο Μπουκάι, αργεντίνος ψυχοθεραπευτής gestalt έχει τη δύναμη να μας συγκινεί και να μας διδάσκει.


  Ανακαλύπτοντας ξανά το νόημα της ζωής σας – Young Jeffrey & Janet Klosko
  Μήπως μπλέκεται σε σχέσεις χωρίς κατανόηση; Φοβάστε να δείξετε τον πραγματικό εαυτό σας, μήπως και σας απορρίψουν; Βάζετε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας; Μήπως αισθάνεστε ότι πρέπει, με κάθε κόστος, να αγωνίζεστε για το καλύτερο, κι αυτό αποδεικνύεται συνεχώς λιγότερο καλό;
  Οι έντεκα πιο συνηθισμένες «παγίδες ζωής», οι στερότυποι εκείνοι τρόποι με τους οποίους ανακυκλώνουμε τα σενάρια της ζωής μας και εξαιτίας των οποίων βιώνουμε μια συνεχή δυσφορία ή δυσλειτουργούμε σε διαπροσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αποτελούν το αντικείμενο του εξαιρετικού αυτού βιβλίου.
  Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


  Οι εμπειρίες έχουν δύναμη. Οι εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας έχουν συμβάλει καθοριστικά στο ποιοι είμαστε σήμερα. Οι εμπειρίες έχουν την δύναμη να μας εξοπλίζουν με δεξιότητες και ικανότητες, να ενισχύουν τα χαρακτηριστικά μας και να μας δίνουν αυτοπεποίθηση, εσωτερική δύναμη και ανθεκτικότητα στις αντιξοότητες της ζωής. Οι εμπειρίες όμως έχουν και την δύναμη να μας κόβουν τα φτερά, να μας αφήνουν ανήμπορους και αβοήθητους να αγωινιζόμαστε χωρίς «όπλα». Οι Jeffrey & Klosko μας βοηθούν να εντοπίσουμε την ρίζα των προβλημάτων μας σε βιώματα της παιδικής μας ηλικίας και μας παρακινούν να λάβουμε δράση για ριζικές αλλαγές στον εαυτό μας.

  Στον κήπο του Επίκουρου – Irvin Yalom
  Γραμμένο με τον μοναδικό τρόπο του Ίρβιν Γιάλομ, το βιβλίο "Στον κήπο του Επίκουρου" συμπυκνώνει το έργο και την προσωπική εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής σε μια βαθύτατα ενθαρρυντική προσέγγιση στο οικουμενικό ζήτημα της θνητότητας. Ο Γιάλομ δείχνει ότι στον πυρήνα του άγχους μας βρίσκεται συχνά ο φόβος του θανάτου. Στη συνειδητοποίηση αυτή οδηγεί πολλές φορές μια "αφυπνιστική εμπειρία" - ένα όνειρο, μια αρρώστια, μια τραυματική εμπειρία ή το γεγονός ότι γερνάμε.

  Ανάμεσα σε συγκινητικές προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που πασχίζουν να νικήσουν τον τρόμο του θανάτου εντάσσεται ένα κεφάλαιο βαθύτατων αυτοβιογραφικών εξομολογήσεων του Γιάλομ. Με το βιβλίο αυτό ο μεγάλος ψυχοθεραπευτής μας προτείνει διάφορες μεθόδους, με τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε τον τρόμο, και τελικά καταφάσκει στη ζωή. Και το σημαντικότερο, ο Γιάλομ μας ενθαρρύνει να αγωνιζόμαστε για έναν πιο άμεσο σύνδεσμο με τους άλλους ανθρώπους. Η συμπονετική επαφή, σε συνδυασμό με τη σοφία των μεγάλων διανοητών που πάλεψαν κι οι ίδιοι με το ζήτημα της θνητότητας, μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τον τρόμο μας για τον θάνατο, να ζήσουμε μια ζωή πιο χαρούμενη και ουσιαστική και να αναλάβουμε τα αναγκαία ρίσκα για να πραγματώσουμε τον εαυτό μας. 
  Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


  Η ψυχοθεραπεία έχει δύναμη, την δύναμη να διαχειρίζεται τα πιο κρίσιμα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Την δύναμη να βοηθάει του θεραπευόμενους να ανακαλύψουν τα προσωπικά τους νοήματα, τις καταλήξουν στις δικές τους εξηγήσεις και να χαράξουν σιγά σιγά την ιδιαίτερη πορεία τους. Ακόμα και η προοπτική του θανάτου έχει την δύναμη να δώσει νέο νόημα στην ζωή μας. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου