• Τα όρια της ψυχοθεραπείας
  Το να ξεκινήσει κανείς τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας σίγουρα δεν είναι εύκολη απόφαση. Όταν όμως φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και παρθεί αυτή η απόφαση πρέπει να είναι έτοιμος – όσο αυτό είναι εφικτό - για αυτό το ταξίδι. Φτάνουμε στο γραφείο του θεραπευτή με άγχος, αγωνία και ερωτηματικά : «Θα με βοηθήσει;», « Μπορεί;», « Είναι ο κατάλληλος;». Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Αν και εξαιρετικά χρήσιμη και αναγκαία ενίοτε, η διαδικασία της ψυχοθεραπείας υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς. Η γνώση αυτών μας βοηθάει να διατηρούμε τις προσδοκίες μας σε ρεαλιστικά επίπεδα αλλά και να επενδύουμε συνετά στις προσπάθειες αλλαγής.

  Ριζικές αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα
  Η ψυχοθεραπεία αποσκοπεί φυσικά σε μια αλλαγή. Θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στον εαυτό μας προκειμένου να διευκολύνουμε τη ζωή μας ή και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Ριζικές αλλαγές δεν είναι εφικτό να συμβούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Αλλαγές που αφορούν σε παγιωμένα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς, σε στοιχεία του χαρακτήρα μας και της προσωπικότητας μας θέλουν αρκετό χρόνο αλλά και προσπάθεια προκειμένου να αρχίσουν να πραγματοποιούνται.

  Αλλάζω τον άλλον
  Πολλοί φτάνουν στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή όντας εξοργισμένοι, απογοητευμένοι και απελπισμένοι από τη συμπεριφορά ενός τρίτου προσώπου (συντρόφου, φίλου, γονιού κ.α). Η όλη τους προσδοκία επενδύεται στο πως θα καταφέρουν να αλλάξουν τον «προβληματικό» άλλον ούτως ώστε να είναι οι ίδιοι πιο ευτυχισμένοι και ήρεμοι. Επιθυμούν να βρουν τρόπο να τον πείσουν ότι είναι αυτός που πρέπει να αλλάξει. Η αλλαγή ωστόσο αφορά πάντα εμάς. Το αίτημα μας από την ψυχοθεραπεία πρέπει να έχει να κάνει με εμάς τους ίδιους. Η αλλαγή του άλλου είναι μια απόφαση που αφορά τον ίδιον και είναι αυτός υπεύθυνος για να την πάρει. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να αλλάξουμε τον άλλον αν και συχνά αλλάζοντας  εμείς σε κάποια σημεία βοηθάμε στο να αλλάξουν και οι γύρω μας.

  Μετάθεση αποφάσεων
  Συχνά μια ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση ή μια διλληματική κατάσταση μας φέρνει στην πολυθρόνα του θεραπευτή με το ερώτημα «Τι να κάνω;» να επαναλαμβάνεται διαρκώς με ένταση και αγωνία. Η ανάγκη να πάρει κάποιος άλλος την απόφαση για μας είναι πολύ έντονη και η προοπτική της μετάθεσης της ευθύνης αυτής της απόφασης πολύ ανακουφιστική. Ο θεραπευτής ωστόσο δεν βρίσκεται εκεί για να μας ανακουφίζει από το δύσκολα, επιλύοντας τα ο ίδιος αλλά για να μας βοηθήσει να επιλύουμε μόνοι μας τις δυσκολίες που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε.

  Αλλαγή ναι, προσπάθεια όχι
  Η όποια αλλαγή θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας απαιτεί προσπάθεια. Ειδικά μια αλλαγή σε προσωπικό επίπεδο θα χρειαστεί κόπο, χρόνο και ενέργεια. Το να αλλάξουμε συχνά δεν είναι εύκολο. Η συνήθεια του παλιού και γνώριμου μας κρατάει πίσω, ακόμα και αν αυτό το παλιό είναι προβληματικό και δυσλειτουργικό. Το να αλλάξουμε λοιπόν μπορεί να γίνει μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, να μας δυσκολέψει, να μας προβληματίσει, να μας διδάξει. Σίγουρα όμως θα χρειαστεί να καταβάλουμε προσπάθεια για αυτό.

  Πρόβλεψη της τελικής έκβασης
  Ακόμα και ο πιο έμπειρος θεραπευτής είναι δύσκολο έως και αδύνατο να προβλέψει την έκβαση της δικής σας ψυχοθεραπείας. Αυτή η δυσκολία έχει να κάνει με το γεγονός πως η έκβαση της ψυχοθεραπείας είναι μια συνισταμένη πολλών παραγόντων: του βαθμού της δυσκολίας του προβλήματος σας, της προσπάθειας που είστε σε θέση να καταβάλετε, της ύπαρξης ή μη κληρονομικής προδιάθεσης, απρόβλεπτων εξελίξεων κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, της χημείας μεταξύ εσάς και του θεραπευτή και πολλών άλλων. Η κάθε ψυχοθεραπεία είναι μοναδική γιατί το κάθε άτομο είναι μοναδικό. Ως εκ τούτου οι αλλαγές που μπορεί να προκύψουν μπορεί να εμπίπτουν στους αρχικούς στόχους της θεραπείας αλλά ενίοτε και να τους ξεπερνούν. Άλλωστε η προσωπική εξέλιξη και ωρίμανση είναι μια διαδικασία που δεν εξαντλείται σε τεχνικούς όρους και στόχους αλλά είναι βίωμα που παίρνει το δρόμο ανοίγοντας συνεχώς καινούρια μονοπάτια για να ανακαλύψουμε.


  Δείτε ακόμα:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου